12. mája oslavujeme medzinárodný deň sestier

Každý rok 12. mája ľudia po celom svete oslavujú Medzinárodný deň sestier, deň venovaný oceneniu prínosu a oddanosti zdravotných sestier na celom svete. V Perličke si uvedomujeme neoceniteľnú úlohu, ktorú zdravotné sestry zohrávajú v zdravotníctve, a sme hrdí na to, že sa môžeme pripojiť ku globálnej komunite, ktorá vyjadruje našu vďačnosť a uznanie za ich neúnavné úsilie. Pridajte sa k nám a spoločne si uctime Medzinárodný deň sestier a upriamme pozornosť na všetky zdravotné sestry, ktoré sú chrbtovou kosťou zdravotného systému.

Prečo sa Medzinárodný deň sestier oslavuje práve 12. mája?

Medzinárodný deň sestier má osobitný význam, pretože si pripomína výročie narodenia Florence Nightingalovej, zakladateľky moderného ošetrovateľstva. Florence Nightingalová, často nazývaná „dáma s lampou“, bola priekopníckou postavou v histórii ošetrovateľstva, ktorej vplyv rezonuje dodnes. Narodila sa do zámožnej britskej rodiny 12. mája 1820 vo Florencii v Taliansku a vzoprela sa spoločenským normám a očakávaniam, aby sa venovala svojej vášni pre ošetrovateľstvo, čo v konečnom dôsledku spôsobilo revolúciu v zdravotníctve a zaviedlo moderné ošetrovateľské postupy.

Zrodenie moderného ošetrovateľstva

Zlomový moment Florence Nightingalovej nastal počas krymskej vojny (1853-1856), keď bola naverbovaná, aby viedla skupinu zdravotných sestier, ktoré sa starali o zranených vojakov v nemocniciach britskej armády. Nightingalová, zdesená nehygienickými podmienkami a vysokou mierou úmrtnosti v nemocniciach, zaviedla prísne hygienické postupy a systematické vedenie záznamov na sledovanie zdravotného stavu pacientov. Nightingalovej neúnavné úsilie a oddanosť starostlivosti o pacientov jej vynieslo prezývku „dáma s lampou“ vďaka jej zvyku chodiť každý večer kontrolovať pacientov s lampou v ruke. Jej súcitná prítomnosť a neochvejná oddanosť blahu vojakov inšpirovali nádej a útechu v ich najtemnejších chvíľach. Jej priekopnícka práca zmenila ošetrovateľstvo z podradnej úlohy na rešpektované povolanie, čím si vyslúžila veľké uznanie a označenie zakladateľky moderného ošetrovateľstva.

Zdravotné sestry sú chrbtovou kosťou zdravotníctva

Zdravotné sestry sú chrbtovou kosťou zdravotnej starostlivosti, poskytujú súcitnú starostlivosť, pohodlie a podporu pacientom v čase ich potreby. Neúnavne pracujú v prvej línii, často obetujú svoje vlastné blaho, aby zabezpečili blaho ostatných. Medzinárodný deň sestier je príležitosťou osláviť a oceniť ich neoceniteľný prínos pre spoločnosť. V Perličke podporujeme zdravotné sestry a zdravotníckych pracovníkov v ich životne dôležitej práci. Poskytujeme vysokokvalitné zdravotnícke oblečenie navrhnuté tak, aby zvýšilo pohodlie, mobilitu a profesionalitu na pracovisku. Od štýlových zdravotníckych šiat až po odolné biele plášte, naše produkty sú navrhované tak, aby vyhovovali jedinečným potrebám sestier, čo im umožňuje vykonávať svoje povinnosti s istotou a ľahkosťou.

Ako osláviť Medzinárodný deň sestier

Existuje mnoho zmysluplných spôsobov, ako osláviť Medzinárodný deň sestier a prejaviť uznanie zdravotným sestrám. Najjednoduchším a často najlepším spôsobom je jednoducho vyjadriť vďačnosť. Nájdite si čas na poďakovanie sestrám vo vašom živote za ich obetavosť a tvrdú prácu. Jednoduché gesto uznania ako poďakovanie či pozitívne slová určite neostanú nepovšimnuté a vyčaria nejeden úsmev. Či už máte zdravotnú sestru vo svojom okolí, vo svojej rodine alebo v okruhu priateľov, neváhajte a poďakujte sa jej za jej tvrdú prácu. Toto odporúčanie samozrejme neplatí len na 12. mája. Najbližšie keď budete u lekára/lekárky, skúste slovne oceniť aj prácu zdravotnej sestry, ktorá je rovnako nemenej dôležitá. A ak máte zdravotnú sestru v rodine, môžete ju prekvapiť aj darčekom. Či už drobnosťou ako je bonboniéra či kytica kvetov, alebo novým kúskom zdravotníckeho oblečenia od Perličky. Prajeme vám šťastný Medzinárodný deň sestier. A v mene Perličky, ďakujeme všetkým zdravotným sestrám za veľmi dôležitú prácu. Veľmi si vás vážime.