5 populárnych zdravotníckych profesií - akú si vybrať?

Študujete alebo sa chystáte študovať a premýšľate o kariére v zdravotníctve? Alebo ste už súčasťou tohto sektora a chcete sa vydať na nové cesty? Nech je to akokoľvek, tento stručný sprievodca vám pomôže získať prehľad. Spolu sa pozrieme na 5 populárnych lekárskych profesií a porovnáme si ich výhody a požiadavky.

Lekár a chirurg

Lekári a chirurgovia tvoria jadro sveta zdravotnej starostlivosti. Diagnostikujú a liečia choroby, predpisujú potrebné lieky a dokonca vykonávajú operácie. Títo odborníci sa môžu zamerať na rôzne špecializácie, ako je napríklad kardiológia, neurológia alebo ortopédia. Medzi ich základnú výbavu patrí biely zdravotnícky plášť.

Vzdelanie lekárov a chirurgov

Toto povolanie si vyžaduje značné vzdelanie a odbornú prípravu. Budúci lekár alebo chirurg musí získať titul, navštevovať lekársku fakultu a potom absolvovať mnohoročné stáže. Konkrétne požiadavky sa líšia od jednotlivých špecializácií, no vo všeobecnosti môžeme povedať, že táto cesta je náročná a vyžaduje si veľa úsilia zo strany študenta. Výsledkom sú pripravení lekári a chirurgovia.

Kariérne príležitosti lekárov a chirurgov

Lekári a chirurgovia väčšinou smerujú priamo do nemocníc, súkromných ambulancií, či výskumných a akademických zariadení. Dopyt po týchto odborníkoch je vysoký, čo z nich robí stabilnú a lukratívnu kariérnu voľbu. S platom patria do nadštandardu a teda strednej alebo vyššej strednej vrstvy.

Zdravotná sestra

Zdravotné sestry sú dôležitou súčasťou starostlivosti o pacienta. Hodnotia zdravotný stav pacienta, podávajú liečbu a poskytujú pacientom a ich rodinám vzdelanie o zvládaní konkrétnych chorôb. Zdravotné sestry môžu pracovať na klinikách, v špeciálnych nemocniciach a v domácej zdravotnej starostlivosti. Mnohé zdravotné sestry ocenia aj moderné zdravotnícke šaty v rôznych farbách, ktorými si vedia spríjemniť svoje služby a cítia sa vďaka nim pohodlnejšie a celkovo lepšie.

Vzdelanie zdravotných sestier

Stredné a vysoké školy pre zdravotné sestry s odborom ošetrovateľstva sú pomerne populárne. Toto povolanie je viac o praxi a preto nevyžaduje také podrobné znalosti ako napríklad v prípade lekárov. Základnou výbavou dobrej zdravotnej sestry je rozhodne pozitívna energia, podpora, empatia a v neposlednom rade tvrdá práca.

Kariérne príležitosti zdravotných sestier

Zdravotné sestry majú veľmi široké pracovné príležitosti v určitých oblastiach, ako je JIS alebo špecializácia v oblastiach, ako je pediatrická alebo geriatrická sestra, okrem iných špecializovaných oblastí. Zároveň môžu postupovať po kariérnom rebríku na vrchnú sestru a podobne. Ako sa vraví, zdravotné sestry sú chrbtovou kosťou zdravotníctva a sú doslova nepostrádateľné.

Lekárnik - farmaceut

Lekárnici vydávajú pacientom lieky na predpis aj bez predpisu tým najbezpečnejším a najefektívnejším spôsobom. Zákazníkom radia, ako bezpečne užívať lieky, vysvetľujú liekové interakcie či vedľajšie účinky.

Vzdelanie lekárnikov

Študenti farmácie musia získať špecializovaný titul na vysokej škole. Čo sa týka náročnosti vzdelávania, je pomerne náročné, nakoľko požiadavky na lekárnikov sú vysoké. Musia toho ovládať veľmi veľa.

Kariérne príležitosti lekárnikov

Lekárnikov možno nájsť v lekárňach, nemocniciach, zariadeniach dlhodobej starostlivosti a vo farmaceutickom priemysle. V zdravotníckych zariadeniach patria lekárnici medzi tímy poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré spolupracujú s lekármi a sestrami na maximalizácii blaha pacientov.

Fyzioterapeuti

Fyzioterapeuti pomáhajú pacientom zotavujúcim sa zo zranení, chirurgických zákrokov a chorôb vytváraním prispôsobenej liečby. Ich cieľom je obnoviť plnú pohyblivosť, telesnú silu a funkčnosť tela pacienta.

Vzdelanie fyzioterapeuta

Fyzioterapeut by mal mať titul z vysokej školy v tomto odbore. Ide o špeciálnu oblasť zdravotníctva, ktorá pracuje viac s fyzickou kondíciou a nerieši akútne, život ohrozujúce stavy. Fyzioterapia je nevyhnutná pri rehabilitáciách a má nezastupiteľné miesto v rekonvalescenčnom procese.

Kariérne príležitosti fyzioterapeutov

Fyzioterapeuti zvyknú pracovať v nemocnici, ambulancii alebo športovom zariadení. Často tiež úzko spolupracujú s inými špecializovanými zdravotníckymi pracovníkmi, aby svojim pacientom poskytli kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Lekárski technológovia

Lekárski technológovia, známi aj ako vedci z klinických laboratórií, vykonávajú testy na telesných tkanivách, krvných vzorkách a tekutinách na zistenie zloženia, chorôb a pod. Tieto ich zistenia sú dôležité pri poskytovaní správnej diagnózy pacientom, aby im mohla byť poskytnutá správna liečba včas.

Vzdelávanie lekárskych technológov

Na to, aby ste sa stali lekárskym technológom, je vo všeobecnosti potrebný titul z medicínskej technológie alebo niektorej z biologických vied ako je chémia či biológia. Ide viac o vedecké povolanie, ktoré nemusí priamo prichádzať do styku s pacientom.

Kariérne príležitosti lekárskych technológov

Lekárski technológovia pracujú v zdravotníckych zariadeniach, ako sú nemocnice, diagnostické laboratóriá, farmaceutické spoločnosti, výskumné ústavy a organizácie verejného zdravotníctva, a ich príspevok je cenný pri zabezpečovaní správneho výsledku laboratórnych testov a je životne dôležitý pre starostlivosť o pacienta.

Ako si vybrať zdravotnícku profesiu

Výber kariéry v zdravotníckej oblasti je obohacujúce rozhodnutie, pretože ponúka niekoľko spôsobov, ako môžete osobnostne aj profesionálne rásť. Či už sa chcete stať lekárom, zdravotnou sestrou, farmaceutom, fyzioterapeutom alebo medicínskym technológom alebo iným zdravotníckym profesionálom každá z týchto profesií nezameniteľne prispieva a pomáha sektoru zdravotníctva. V konečnom dôsledku je to len na vašom zvážení. V Perličke podporujeme všetkých zdravotníkov a preto sme hrdí na to, že môžeme prinášať vysoko kvalitné zdravotnícke oblečenie, v ktorom sa budete nielen cítiť pohodlne, ale aj sebavedomo štýlovo. Naša široká ponuka zdravotníckeho oblečenia zahŕňa širokú škálu veľkostí a farieb, od štandardných až po hravé, poskytuje príležitosť nájsť perfektný strih, ktorý sa hodí každej individuálnej osobnosti. Prezrite si našu ponuku a spoznajte novú úroveň pohodlia a štýlu.

Prečo si kúpiť zdravotnícke oblečenie Perlička?

  • Kvalitný materiál: Naše zdravotnícke oblečenie je vyrobené z vysokokvalitných materiálov, ktoré sú odolné a pohodlné, vďaka čomu v nich bezproblémov vydržíte počas dlhých služieb.
  • Dostupné všetky veľkosti: Všetky naše rady zdravotníckeho oblečenia zahŕňajú takmer kompletnú škálu veľkostí, aby sa perfektne hodili pre všetky tvary a typy postavy.
  • Módny dizajn: Zdravotnícke oblečenie Perlička je dostupné v rôznych farbách a módnych štýloch – klasické alebo trendy – na uspokojenie individuálnych vkusov.

Investícia do správneho zdravotníckeho oblečenia môže výrazne zlepšiť vaše každodenné pohodlie a sebadôveru. Navštívte náš online obchod a urobte prvý krok k modernejšiemu a funkčnejšiemu pracovnému šatníku.